Luontokohteita löytyy eri puolilla Sastamalaa ympäri vuoden. Tunnetuin lienee Ritajärven luonnonsuojelualue, jossa on useimmiten polkuja kuljettavissa myös talviaikana. Tutustu myös Otamukseen, Kuasman Kiäppiin tai Suodenniemen retkeilyreitteihin.

Pakkaa mukaan sään mukaan lumikengät tai sukset tai vuokraa Ellivuoresta fatbike tai liukulumikengät.

Ellivuori Resort

Tarjoamme majoitus- ja ravintolapalveluja Sastamalan Ellivuoressa. Ellivuori Resortin alueella on monipuolisia majoitusmahdollisuuksia: hotelli, chaletit, Ellivuori suites, huoneistot, huvilat ja leirintäalue. Alue on voimakkaasti kehittyvä ja kasvava. Tasokasta mökki- ja huvilamajoitusta rakennetaan jatkuvasti lisää. Erilaiset saunat, kuten rantasavusauna ja viikinkihenkinen rautasauna, sekä erikokoiset kokous- ja ravintolatilat mukautuvat monenlaisiin käyttötarkoituksiin.

Keikyän riippusilta

Jos liikut moottoriajoneuvolla Keikyän suunnalla, pysäköi se hetkeksi ja tee pieni kävelylenkki. Ylitä Kokemäenjoki kevyen liikenteen siltaa pitkin ja ihaile viehättäviä näkymiä molemmin puolin. Keikyän riippusilta on Suomen pisin puurakenteinen riippusilta, 228 metriä. Se rakennettiin vuonna 1948, silloisen Keikyän kunnan ja seudun suurimman työnantajan, Finnish Chemicalsin rahoituksella.

Kivilinnan Peikkovuori

Peikkovuoren suuri Kanto herää henkiin ja kertoo tarinaa peikkoväestä ja metsäneidon kadonneesta ilosta. Peikkovuori sijaitsee Sastamalan Ellivuoressa polkujen päässä metsässä Kivilinnan kupeessa (hotellilta 800 m matkaa kivilinnalle päin). Kannon uumenista löytyy Satuhetki peikkoineen. Kannossa voi rauhoittua kuuntelemaan äänisatua peikkokirjasta nimeltä, Kadonnut ilo. Satupolulla voi nauttia metsässä liikkumisesta ja etsiä metsänneidon iloa sekä vuorenpeikkoja, jotka voit nähdä vain taikalaseilla.

Kuasman Kiäppi -patikkareitti

Kuasman Kiäppi -patikkareitti on alun perin toteutettu yhtenä osana Leader+ -osarahoitteista Kuorsumaan Kyläseura ry:n kylähanketta ja otettu käyttöön kesällä 2004. Patikkareitti kulkee Sastamalan Kiikoisten pohjoisosassa sijaitsevan Kuorsumaan kylän ja samalla Kuorsumaanjärven ympäri. Reitillä voi tutustua järvimaisemaan sekä erilaisiin metsä- ja suomaisemiin. Reitillä voi maisemien ohella nauttia luonnonäänistä ja tuoksuista tai tarkkailla eläimiä, kasveja ja muita luonnon ihmeitä.

Lahdenperän luontopolku

Kokonaisuudessaan noin 6 kilometrin pituinen luontopolku kiertää Suodenniemellä, Pohjois-Sastamalassa Lahdenperän kylässä. Lahdenperän luontopolku on kyläyhdistyksen talkoilla ylläpitämä ja kunnostama. Polun loppupäätä on muutettu syksyllä  2023, reitin kartta löytyy lähtöpisteestä ja matkan varrelta. Luontopolku on merkitty sinisin nauhoin sekä keltaisilla merkein puissa. Jos nappaat kuvan lähtöpaikan infotaulusta kännykkääsi, et varmasti eksy reitiltä. Reitti kulkee melko korkealla seuraten samaa linjaa kuin aikaisemminkin ja hyödyntäen myös sorkkaeläimien hienoja vahvoja polkuja. Uudessa linjassa polku on ympyräreitti, ja päättyy lähelle polun alkupistettä. Polku on myös mahdollista kumpaan tahansa suuntaan.

Otamus

Otamus on Häijään koulupiirin asukasyhdistyksen ylläpitämä ”elämyspuisto”, joka sijaitsee Sastamalan Salmissa.

Otamuksesta löydät kesäkahvilan, laavun ja grillauspaikkoja, vierasvenelaiturit, veneenlaskupaikan, kallioisen uimapaikan laitureineen, lähdevettä, 27 luontoa ja historiaa käsittävää taulua, infopisteen sekä luontopolkuja luonnonkauniissa maisemissa. Kesälle 2022 tulee myös kajakkeja, kanootteja ja SUP-lautoja vuokrattavaksi. Otamukselta onkin hyvät mahdollisuudet melontaan joko Tupurlanjärven kautta Saikkalanjoelle tai toiseen suuntaan kohti Siuroa ja Kulovettä aina Vammalan eteläpuolelle saakka. Saikkalanjoki on virtaukseltaan heikko ja melottavissa molempiin suuntiin.

Pääjärven virkistysalue

Pääjärven ulkoilu- ja virkistysalue, (os. Pääjärventie 86, 38460)  on Sastamalan kaupungin omistuksessa oleva alue. Alueella on laavu, nuotiopaikkoja, wc:t, uimaranta ja laituri sekä ruokailukatos. Kaupunki ei hanki polttopuita alueelle, vaan jokainen käyttäjä hankkii ne itse.

Pirulanvuoren näkötorni

Pirulanvuoren näkötorni sijaitsee Suodenniemellä, aivan suomalaisen yhden euron kolikon taustapuolelle ikuistetun järvimaiseman vieressä. Suodenniemen Lions Club pystytti sen 30-vuotisen toimintansa kunniaksi vuonna 2012. Tornin ohi kulkeva järvilinja on osa ikivanhaa Sastamalan sydänmaat ja Pohjanlahden yhdistävää vesireittiä, jota on vielä 1900-luvun alussa käytetty myös tukinuittoväylänä. Kansantarinoissa Pirulanvuori oli pirujen asuinpaikka, minkä lisäksi sen jyrkän rinteen uskottiin maanvyörymillään ennustavan sotia.

Pirunvuoren kivilinna

Pirunvuori on ollut upeiden maisemiensa vuoksi 1800-luvun puolivälistä lähtien suosittu matkailukohde ja on sitä edelleen. Pirunvuorella sijaisee luonnonkivistä rakennettu taidemaalari Emil Danielssonin (1882-1967) erämaa-ateljee. Kivilinna rakennettiin vuonna 1906 yhden kesän aikana muutaman paikallisen miehen voimin ilman nykyaikaisia rakennusvälineitä. Emil Danielsson saapui Saga-vaimonsa (o.s. Aurora Andelin) kanssa joka kesä Karkun Pirunvuorelle lähes kuudenkymmenen vuoden ajan.

Pyöräily Sastamalassa

Pyöräily on suosittu tapa liikkua lähiympäristössä ja luonnossa. Pyöräillessä voi ihailla omaan tahtiin Sastamalan kauniita maisemia ja saada samalla liikuntaa. Tälle sivulle on koottu noin 20–40 kilometrin mittaisia reittejä, joilla pääsee tutustumaan sastamalalaisiin maisemiin ja muihin näkemisen arvoisiin kohteisiin. Reittien pituudet sekä merkinnät tien päällystyksestä löytyvät kartoista. Matkan varrelle on merkitty mm. nähtävyyksiä, kahviloita, ruokapaikkoja ja uimarantoja. Muista kuitenkin tarkistaa etenkin kesäkohteiden aukioloajat aina kohteen omista kanavista. 

Ritajärven luonnonsuojelualue

Ritajärven luonnonsuojelualue on perustettu keväällä 2015 Pirkanmaan Ely-keskuksen rauhoituspäätöksellä. Hakijana oli Sastamalan kaupungin Elävän maaseudun osaprosessi, jonka jälkeen alueen suunnittelu-, hoito- ja ylläpitovastuu on siirtynyt kaupungin liikuntatoimelle.

Kooltaan 127 hehtaarin kokoinen alue sijaitsee Sastamalan keskellä, tarkemmin sanottuna Vammalan, Häijään ja Kiikoisten taajamien muodostaman kolmion ytimessä. Matkaa Vammalaan on 20 km, Tampereelle 50 km ja Poriin 75 km. Huom! Porin suunnasta saapuvaa navigaattori opastaa virheellisesti yksityisteille. Oikea reitti on Pori-Tampere VT11 Häijään liikenneympyrään, josta Sastamalantie (249), Horniontie, Ritajärventie. 

Rusun reitti

Voit saapua retkeilemään omalla porukalla kävellen tai hiihtäen, tai sopia ruokailun, kahvituksen tai peräti yöpymisen Lantula-talolle.

Suodenniemen Kaiturin retkeilyalue

Suodenniemen retkeilyreittiä on kunnostettu talkoovoimin vuonna 2020. Kyltit, opasteet ja kartat on uusittu. Reitit ovat selkeästi merkitty maastoon.
P-paikkojen osoitteet:
Pirulanvuoren tornin läheisyydestä, osoitteesta Laviantie 600, 38510 Sastamala,
Kaiturinjärven p-paikka on Laviantie 463, 38510 Sastamala läheisyydessä.
Alisen Vehkajärven p-paikka osoitteessa Vehkakoskentie 180, 38510 Sastamala.

Taaben farmi

Kotieläinpiha Taaben Farmi on syntynyt rakkaudesta eläimiin, vanhoihin taloihin ja maaseudun elämänmenoon. Farmi syntyi ajatuksena 10-vuotiaan tytön päässä mummulan vanhassa tallissa ja kulki 30 vuotta taustalla mukana.

Taipaleenvuori

Taipaleenvuori, Ylistenjärvi. Taitapaleenvuori on n. 17,5 ha:n kokoinen ulkoilualue, jossa retkeilijöiden käytössä on laavu.

Tree Farm Sirola

Tree Farm Sirola on monipuolinen metsätaloustila, jonka tuotteisiin kuuluvat mm. erikoispuut metsässä ja sahatavarana, joulukuuset, polttopuut, koristehavut, tuohet, metsäaiheiset luennot, metsä- ja luontoretket sekä tilaesittelyt.

Tyrvään Mantan luontopolku

Sastamalassa juhlittiin vuonna 2017 tunnettua kansanparantajaa Tyrvään Mantaa eli Amanda Jokista (1853–1922). Hänen elämäntyötään – ja lähiluontoa – kunnioittaa uusi luontopolku, joka mutkittelee melkein keskellä kaupunkia mäkisessä maastossa Ranta-Kukkurin uuden asuinalueen liepeillä. 

Vehmaanniemi

Seitsemän hehtaarin kokoinen, lähellä Sastamalan keskustaa sijaitseva Vehmaanniemi on arvokas Natura 2000-verkkoon kuuluva perinnemaisema-alue. Rautaveteen työntyvää Vehmaanniemeä kiertää luontopolku, jonka varrella on useita rautakautisia hautaröykkiöitä. Noin puolet alueen pinta-alasta on erilaisia hakamaita, valtaosa niistä koivuhakoja. Aluetta on hoidettu WWF:n niittotalkoilla, ja kesäisin maisemaa hoitavat laiduntavat lampaat. Luontopolku on helposti saavutettavissa Tampereentien varresta, osoitteessa Tampereentie 258.