Ritajärven luonnonsuojelualue

Ritajärventie 358,

Sastamala

+358 400 229 142

matkailu@sastamala.fi

Ritajärven luonnonsuojelualue

Ritajärventie 358,

Sastamala

+358 400 229 142

matkailu@sastamala.fi

Ritajärven luonnonsuojelualue on perustettu keväällä 2015 Pirkanmaan Ely-keskuksen rauhoituspäätöksellä.

Kooltaan 127 hehtaarin kokoinen alue sijaitsee Sastamalan keskellä, tarkemmin sanottuna Vammalan, Häijään ja Kiikoisten taajamien muodostaman kolmion ytimessä. Matkaa Vammalaan on 20 km, Tampereelle 50 km ja Poriin 75 km. Huom! Porin suunnasta saapuvaa navigaattori opastaa virheellisesti yksityisteille. Oikea reitti on Pori-Tampere VT11 Häijään liikenneympyrään, josta Sastamalantie (249), Horniontie, Ritajärventie. 

Ritajärven kartan voit ladata Sastamalan matkailusivustolta. Värikoodattuina reitteinä näkyvät sininen Valkeajärvi, punainen Ylinen Ritajärvi ja keltainen Alinen Ritajärvi.

Luonnonympäristöltään Ritajärven alue on pienten erämaisten metsäjärvien ja niiden laskupurojen varsien yhtenäinen ja vaihteleva elinympäristökokonaisuus. Alueella on paljon monimuotoisia elinympäristöjä, joiden puuston rakenne on luonnontilaisen kaltaista, erirakenteista ja monimuotoista. Alue on erityisen tunnettu kivikkoisuudesta ja valtavista siirtolohkareistaan. Keskeisin osa luonnonsuojelualuetta ovat Valkeajärven, Ylisen Ritajärven ja Alisen Ritajärven sekä Heinijärven länsiosan ympäristöt. Alueen eteläosassa sijaitsee myös Ritarijärvi.

Ritajärven Louhen mökkiä tai Paavinhatun kotaa ei voi varata, mökin piha-alue, nuotiopaikka, laituri ja puucee ovat aina kaikkien ulkoilijoiden käytössä. Huomaa, että puita toimitetaan vain Paavinhatun laavulle. Paavinhatulle vievä tie on yksityinen mökkitie ja suljettu puomilla muulta liikenteeltä. 

Ritajärven reiteistä ainakin Valkeajärvelle pääsee usein hyvin myös talvella. Suosituimmalla ja samalla lyhimmällä Valkeajärvellä reitit pysyvät auki melko hyvin ulkoilijoiden myötä.

Ritajärven luonnonsuojelualeella ei saa yöpyä. Ritajärven luonnonsuojelualue löytyy myös Retkipaikasta.

Kuvia kohteesta