Pirunvuoren Kivilinna

Ellivuorentie 131,

Sastamala

+358 40 637 2443

paivi.maki-kerttula@sastamala.fi

Pirunvuoren Kivilinna

Ellivuorentie 131,

Sastamala

+358 40 637 2443

paivi.maki-kerttula@sastamala.fi

Emil Danielsson

Taidemaalari Emil Danielsson (1882-1967) syntyi Tulassa Venäjällä. Danielssonin perhe muutti 1886 Turkuun, jossa Emil kävi keskikoulun ruotsalaisessa klassisessa lyseossa. Nuoren miehen tulevaisuuden haaveet olivat korkealla. Hänestä piti tulla rikas mies ja apteekkari. Apteekkialan harjoittelupaikkakin hänellä oli jo valmiina, mutta kuitenkin hän hakeutui piirustuskouluun. Emil Danielsson aloitti 16-vuotiaana taideopinnot Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa Turussa. Vuonna 1901 hän sai todistuksen piirustuskoulusta sekä ensimmäisen ja ainoan apurahansa 200 markkaa. Apurahoja hän ei koskaan suostunut anomaan.

Pirunvuori ja Kivilinna

Vuonna 1906 Emil Danielsson rakennutti luonnonkivistä Pirunvuoren ateljeelinnan. Rakennus pystytettiin kivikkoiseen luontoon muutaman paikallisen miehen voimin.

Emil Danielsson ja hänen vaimonsa Aurora eli Saga (o.s. Andelin) saapuivat aina kesäksi Pirunvuorelle. Talvet he asuivat muissa kodeissaan Helsingissä, Turussa ja Tampereella kunnes 1930-luvulla ostivat Rokan talon Pirunvuoren kaakkoisrinteeltä. Emil Danielsson maalasi Pirunvuorella vielä v. 1966, saman vuoden kesällä Kivilinnan valvontatehtävät siirtyivät Ellivuoren säätiön palkkaamalle kesätyöntekijälle.

Saapuminen Kivilinnalle:

Auton voi jättää Hotelli Ellivuoren parkkipaikalle (Ellivuorentie 131). Pysäköintipaikalta lähtee Vuori Caravan-asuntovaunualueen vasenta reunaa pitkin noin kilometrin pituinen polku. Polkua pitkin ei saa ajaa autolla. Polulla on hyvät viitoitukset.

Pirunvuori on luonnonsuojelualue (lääninhallitus 7.8.1978). Pirunvuoren ja Ellivuoren alueelta löytyy useampia viitoitettuja reittejä retkeilijöille.
Kivilinna ei ole saavutettavissa pyörätuolilla.

Kesäisin Kivilinna on avoinna yleisölle ja siellä on vaihtuvia taidenäyttelyitä.

Esittelyvideo kohteesta

Tapahtui virhe youtube videota ladattaessa

Kuvia kohteesta