Pyöräily Sastamalassa

Pyöräily on suosittu tapa liikkua lähiympäristössä ja luonnossa. Pyöräillessä voi ihailla omaan tahtiin Sastamalan kauniita maisemia ja saada samalla liikuntaa. Tälle sivulle on koottu noin 20–40 kilometrin mittaisia reittejä, joilla pääsee tutustumaan sastamalalaisiin maisemiin ja muihin näkemisen arvoisiin kohteisiin. Reittien pituudet sekä merkinnät tien päällystyksestä löytyvät kartoista. 

Reiteillä voi nauttia esimerkiksi Rautaveden tai Liekoveden järvimaisemista, Ellivuoren ja Häijään jylhästä maastosta tai kylien idyllisestä maaseudusta. 

 

Alla on reitit lyhyine kuvauksineen. Kunkin reitin kartta löytyy karttalinkkiä klikkaamalla.

 

Ellivuori-Otamus-Häijää -reitti    Kartta

Ellivuori-Otamus-Häijää -reitti kulkee jylhässä ja metsäisessä maastossa Ellivuoren, Otamuksen ja Häijään kuvankauniissa maisemissa enimmäkseen sorateillä. Häijäässä on monipuolinen palvelukeskittymä kauppoineen ja ravintoloineen, ja kesäaikaan voi  poiketa matkan varrella vaikka kahvilla Otamus-kahvilassa. Otamuksella on myös luontoreittejä ja laavu ja sieltä on Siuron kautta yhteys myös PyhäNäsi-reitistöön kuuluvaan Pyhäjärvireittiin.

 

Ellivuori-Ritajärvi -reitti     Kartta

Ellivuori-Ritajärvi -reitti kulkee Ellivuoresta Ritajärven luonnonsuojelualueen suosituille ulkoilureiteille. Matkan varrella eväsreppua voi täydentää Karkun Kyläkaupassa ja nauttia eväitä vaikka Ritajärven taukopaikoilla. Ellivuoressa on hotelli, ravintola, aktiviteetteja (mm. kiipeilypuisto, minigolf, suppilautoja jne.) sekä upeiden maisemien Pirunvuori ja taitelija-ateljee Pirunvuoren Kivilinna

 

Kuuden sillan lenkki eli Kojolan kierros (Ellivuori-Kutala-Kärppälä)     Kartta

Kuuden sillan eli Kojolan kierros (Ellivuori-Kutala-Kärppälä) Kuuden sillan lenkki kiertää Kulo- ja Rautaveden saaria idyllisessä maalaismaisemassa. Vesistön ylityksiä kertyy peräti kuusi, kun Karkunkylästä edetään Salonsaareen, Isosaareen, mantereen kautta Kutalansaareen ja jälleen mantereelle Kärppäläntielle. Kesäaikaan reitin varrella palvelee kesäkioski Kutalan Kasino, jossa on pitkin kesää myös erilaisia tapahtumia. Reitiltä on Tottijärven kautta yhteys PyhäNäsi-reitistöön kuuluvaan Pyhäjärvireittiin.

 

Liekovesi-Keikyän Riippusilta -reitti     Kartta

Sastamalan Vammalan keskustan länsipuolelta Liekovedestä alkavan Kokemäenjoen maisemissa kulkee Liekovesi-Keikyän Riippusilta -reitti, jolla voit vaihtoehtoisesti kiertää vain Liekoveden ja ylittää Kokemäenjoen Kiikassa palataksesi järven toiselta puolelta takaisin Vammalaan, tai jatkaa matkaa Kokemäenjokea seuraillen aina Keikyään saakka ja ylittää joen Keikyän Riippusillan kevyenliikenteenväylää pitkin. Keikyän Riippusilta on Suomen pisin puurakentainen riippusilta. Silta on tosin kesällä 2020 remontissa, jolloin joen voi ylittää viereisen voimalaitoksen kautta tai kiertämällä vähän pidemmän reitin Äetsäntien kautta Liekovesi-Keikyä -reittiä pitkin.

 

Rautaveden kierros    Kartta

Suosittu Rautaveden kierros kulkee halki Rautaveden kulttuurimaisemien Sastamalan keskustasta vanhojen kivikirkkojen seuduilta Karkkuun ja sieltä Ellivuoren kautta takaisin. Kierros kulkee Sastamalan keskustan eli Vammalan läpi rantoja pitkin. Mukavia ruoka- ja kahvipaikkoja sekä uimapaikkoja osuu reitille useampia. Rautaveden kierros on hyvin mäkistä maastoa ja myös Rautaveden maratonin reitti. 

 

Sastamalan kirkkovaellus eli Pyhän Olavin reitti Sastamalassa Kartta

Sastamalan kirkkovaellusta on kuljettu jo vuodesta 2006 ja se sijoittuu sellaisenaan Pyhän Olavin mannerreitille, joka kulkee Sastamalan kautta Suomen läpi liittyen Pyhän Olavin vesireittiin ja isompaan kansainväliseen reitistöön.  Tarkka reittikartta Lipas-palvelussa tämän linkin takana

 

Stormi-Kaltsila -reitti     Kartta

Stormi-Kaltsila -reitillä hallitsevina maisemina ovat kauniit maaseutumaisemat peltoineen, metsineen ja kylineen. Maasto on Rautaveden pohjoisosia tasaisempaa, joskin Kaltsilassa kohtaa matkanvarrella myös jyrkkäreunaisia kallioita. 

 

Vaununperä-Kaukola-Tyrväänkylä -reitti     Kartta

Vammalan keskustan kautta kulkevan Vaununperä-Kaukola-Tyrväänkylä -reitin pohjoisosa on enimmäkseen tasaista Liekoveden, Vaunujoen ja Kokemäenjoen leimaamaa maaseutumaisemaa, ja reitin eteläosa kulkee Tyrväänkylää halkovan kylänraitin kautta. Reitti kulkee Sastamalan keskustan läpi rantoja pitkin, jolloin voi pysähtyä vaikka jäätelölle. 

 

Reitit löytyvät myös Retkikartasta sekä valtakunnallisesta Lipas-palvelusta, joka tarjoaa ajantasaista tietoa Suomen julkisista liikuntapaikoista. Sieltä voi vaikka ladata reittikartan .gpx-muodossa omaan paikannussovellukseen, kuten Sports Trackeriin tai Karttaselaimeen. Kohdetta klikkaamalla saa tarkemmat tiedot.

Kuvakaappaus Lipas-palvelusta rajauksella ”Sastamala” 

Sastamalan reitit ja liikuntapaikat