Pyöräily Sastamalassa

Pyöräily on suosittu tapa liikkua lähiympäristössä ja luonnossa. Pyöräillessä voi ihailla omaan tahtiin Sastamalan kauniita maisemia ja saada samalla liikuntaa. Tälle sivulle on koottu noin 20–40 kilometrin mittaisia reittejä, joilla pääsee tutustumaan sastamalalaisiin maisemiin ja muihin näkemisen arvoisiin kohteisiin. Reittien pituudet sekä merkinnät tien päällystyksestä löytyvät kartoista. Matkan varrelle on merkitty mm. nähtävyyksiä, kahviloita, ruokapaikkoja ja uimarantoja. Muista kuitenkin tarkistaa etenkin kesäkohteiden aukioloajat aina kohteen omista kanavista.

Reiteillä voi nauttia esimerkiksi Rautaveden tai Liekoveden järvimaisemista, Ellivuoren ja Häijään jylhästä maastosta tai kylien idyllisestä maaseudusta.

Pyöriä Sastamalassa vuokraa Nettomatti Sastamalan keskustassa (Vammala) ja Ellivuori Resortilla on sähköfatbikeja kevät-kesällä 2023.

Nettomatin sivut: https://nettomatti.fi/

Ellivuori Resort: https://ellivuoriresort.fi aktiviteetit

Järvien reitit Sastamalassa

Sastamala on mukana PyhäNäsi -reiteistä laajentuneessa Järvien reiteissä Rautareitillä, joka jakautuu Kuloveden ja Rautaveden kierroksiin. Järvien reittien kartat löytyvät verkkoversiona sekä paperisena karttana. Reittien varrella on merkitty runsaasti paikkoja pienille pysähdyksille ja majoittumiseen. Lue lisää sivustolta www.jarvienreitti.fi/rautareitti.

Alla on reitit lyhyine kuvauksineen. Kunkin reitin kartta löytyy karttalinkkiä klikkaamalla.

Ellivuori-Otamus-Häijää -reitti

Ellivuori-Otamus-Häijää -reitti kulkee jylhässä ja metsäisessä maastossa Ellivuoren, Otamuksen ja Häijään kuvankauniissa maisemissa enimmäkseen sorateillä. Häijäässä on monipuolinen palvelukeskittymä kauppoineen ja ravintoloineen, ja kesäaikaan voi  poiketa matkan varrella vaikka kahvilla Otamus-kahvilassa. Otamuksella on myös luontoreittejä ja laavu ja sieltä on Siuron kautta yhteys myös Järvien reittiin kuuluvaan Pyhäjärvireittiin.

Ellivuori-Ritajärvi -reitti

Ellivuori-Ritajärvi -reitti kulkee Ellivuoresta Ritajärven luonnonsuojelualueen suosituille ulkoilureiteille. Matkan varrella eväsreppua voi täydentää Karkun Kyläkaupassa ja nauttia eväitä vaikka Ritajärven taukopaikoilla. Ellivuoressa on hotelli, ravintola, aktiviteetteja (mm. kiipeilypuisto, minigolf, suppilautoja jne.) sekä upeiden maisemien Pirunvuori ja taitelija-ateljee Pirunvuoren Kivilinna

Kuuden sillan lenkki  (Ellivuori-Kutala-Kärppälä)

Kuuden sillan lenkki kiertää Kulo- ja Rautaveden saaria idyllisessä maalaismaisemassa. Vesistön ylityksiä kertyy peräti kuusi, kun Karkunkylästä edetään Salonsaareen, Isosaareen, mantereen kautta Kutalansaareen ja jälleen mantereelle Kärppäläntielle. Kesäaikaan reitin varrella palvelee kesäkioski Kutalan Kasino, jossa on pitkin kesää myös erilaisia tapahtumia. Reitiltä on Tottijärven kautta yhteys PyhäNäsi-reitistöön kuuluvaan Pyhäjärvireittiin.

Riippusillanreitti (Liekovesi-Keikyän Riippusilta -reitti)

Sastamalan Vammalan keskustan länsipuolelta Liekovedestä alkavan Kokemäenjoen maisemissa kulkee Liekovesi-Keikyän Riippusilta -reitti, jolla voit vaihtoehtoisesti kiertää vain Liekoveden ja ylittää Kokemäenjoen Kiikassa palataksesi järven toiselta puolelta takaisin Vammalaan, tai jatkaa matkaa Kokemäenjokea seuraillen aina Keikyään saakka ja ylittää joen Keikyän Riippusillan kevyenliikenteenväylää pitkin. Keikyän Riippusilta on Suomen pisin puurakenteinen riippusilta, joka kunnostettiin talkoovoimin vuoden 2020 aikana. Keikyäntien varrella on myös ikiaikainen ruoskintapaikka, jota voi käydä ihmettelemässä. 

Rautaveden kierros

Suosittu Rautaveden kierros kulkee halki Rautaveden kulttuurimaisemien Sastamalan keskustasta vanhojen kivikirkkojen seuduilta Karkkuun ja sieltä Ellivuoren kautta takaisin. Kierros kulkee Sastamalan keskustan eli Vammalan läpi rantoja pitkin. Mukavia ruoka- ja kahvipaikkoja sekä uimapaikkoja osuu reitille useampia. Rautaveden kierros on hyvin mäkistä maastoa, ja se on myös Rautaveden maratonin reitti.

Sastamalan kirkkovaellus eli Pyhän Olavin reitti Sastamalassa

Sastamalan kirkkovaellusta on kuljettu jo vuodesta 2006 ja se sijoittuu sellaisenaan Pyhän Olavin mannerreitille, joka kulkee Sastamalan kautta Suomen läpi liittyen Pyhän Olavin vesireittiin ja isompaan kansainväliseen reitistöön. Tarkka reittikartta Lipas-palvelussa.

Stormi-Houhajärvi -reitti

Stormi-Houhajärvi -reitillä hallitsevina maisemina ovat kauniit maaseutumaisemat peltoineen, metsineen ja kylineen. Maasto on Rautaveden pohjoisosia tasaisempaa, joskin Kaltsilassa kohtaa matkanvarrella myös jyrkkäreunaisia kallioita (tämä reitti löytyy Lipas-palvelussa). Stormi-Houhajärvi -reitti kulkee Houhajärven eteläpuolta. Gpx kartta Stormi-Houhajärvi LIPAS – Liikuntapaikoissa

Liekovedeltä Vaunujoelle (Vaununperä-Kaukola-Tyrväänkylä -reitti)

Vammalan keskustan kautta kulkevan Vaununperä-Kaukola-Tyrväänkylä -reitin pohjoisosa on enimmäkseen tasaista Liekoveden, Vaunujoen ja Kokemäenjoen leimaamaa maaseutumaisemaa, ja reitin eteläosa kulkee Tyrväänkylää halkovan kylänraitin kautta. Reitti kulkee Sastamalan keskustan läpi rantoja pitkin, jolloin voi pysähtyä vaikka jäätelölle.

Ellivuoren alueen ladattavan ja tulostettavan reittikartan löydät
EllivuoriResort_luontoreittien reittikartta2022

Tervetuloa Pyöräilijä -tunnus

Tervetuloa pyöräilijä -tunnus on suunniteltu helpottamaan pyöräilijän elämää silloin, kun hän etsii itselleen sopivia palveluita: niitä paikkoja ja palveluja, joihin pyöräilijä tietää aina olevansa tervetullut, ja jotka tarjoavat hieman tavallista paremmat palvelut pyörän satulassa seikkailevalle.

Suomen Tervetuloa pyöräilijä -tunnus ei ole raskas sertifikaatti, vaan yritys saa sen käyttöönsä tarjoamalla muutaman pyöräily-ystävällisen palvelun, joita pyöräilijät arvostavat. Tunnuksen saaneet yritykset pääsevät myös pyöräily-ystävällisten palveluiden bikeland.fi -kartalle. Lue lisää pyörämatkailusivustolta: https://www.bikeland.fi/tervetuloapyorailija!

Sastamalassa Tervetuloa pyöräilijä -tunnus löytyy  Majatalo Liekorannasta, B&B Kommee KurjestaHerkkujuustolan Juustotuvalta  sekä Simulan tilalta.

Sastamalan pyöräilyreitit löytyvät myös Retkikartasta sekä valtakunnallisesta Lipas-palvelusta, joka tarjoaa ajantasaista tietoa Suomen julkisista liikuntapaikoista. Sieltä voi vaikka ladata reittikartan .gpx-muodossa omaan paikannussovellukseen, kuten Sports Trackeriin tai Karttaselaimeen. Kohdetta klikkaamalla saa tarkemmat tiedot.

Kuvakaappaus Lipas-palvelusta rajauksella “Sastamala”