Pyöräily Sastamalassa

Pyöräily on suosittu tapa liikkua lähiympäristössä ja luonnossa. Pyöräillessä voi ihailla omaan tahtiin Sastamalan kauniita maisemia ja saada samalla liikuntaa. Tälle sivulle on koottu noin 20–40 kilometrin mittaisia reittejä, joilla pääsee tutustumaan sastamalalaisiin maisemiin ja muihin näkemisen arvoisiin kohteisiin. Reiteillä voi nauttia esimerkiksi Rautaveden tai Liekoveden järvimaisemista, Ellivuoren ja Häijään jylhästä maastosta tai kylien idyllisestä maaseudusta.

 

Alla on reitit lyhyine kuvauksineen. Kunkin reitin kartta löytyy linkkiä klikkaamalla.

 

Ellivuori-Otamus-Häijää -reitti

Ellivuori-Otamus-Häijää -reitti kulkee jylhässä ja metsäisessä maastossa Ellivuoren, Otamuksen ja Häijään kuvankauniissa maisemissa enimmäkseen sorateillä. Häijäässä on monipuolinen palvelukeskittymä kauppoineen ja ravintoloineen, ja kesäaikaan voi matkanvarrella poiketa vaikka kahvilla Otamus-kahvilassa. Otamukselta on Siuron kautta yhteys myös PyhäNäsi-reitistöön kuuluvaan Pyhäjärvireittiin.

 

Ellivuori-Ritavuori -reitti

Ellivuori-Ritajärvi -reitti kulkee Ellivuoresta Ritajärven luonnonsuojelualueen suosituille ulkoilureiteille. Matkanvarrella eväsreppua voi täydentää Karkun Kyläkaupassa ja nauttia eväitä vaikka Ritajärven taukopaikoilla.

 

Kojolan kierros (Ellivuori-Kutala-Kärppälä)

Kojolan kierros (Ellivuori-Kutala-Kärppälä) kulkee halki idyllisen sastamalalaisen maaseudun Kuloveden kauniissa järvimaisemassa. Kesäaikaan reitin varrella palvelee kesäkioski Kutalan Kasino, jossa on pitkin kesää myös erilaisia tapahtumia. Reitiltä on Tottijärven kautta yhteys PyhäNäsi-reitistöön kuuluvaan Pyhäjärvireittiin.

 

Liekovesi-Keikyän Riippusilta -reitti

Sastamalan Vammalan keskustan länsipuolelta Liekovedestä alkavan Kokemäenjoen maisemissa kulkee Liekovesi-Keikyän Riippusilta -reitti, jolla voit vaihtoehtoisesti kiertää vain Liekoveden ja ylittää Kokemäenjoen Kiikassa palataksesi järven toiselta puolelta takaisin Vammalaan, tai jatkaa matkaa Kokemäenjokea seuraillen aina Keikyään saakka ja ylittää joen Keikyän Riippusillan kevyenliikenteenväylää pitkin. Silta on tosin tällä hetkellä remontissa, jolloin joen voi ylittää kiertämällä vähän pidemmän reitin Äetsäntien kautta Liekovesi-Keikyä -reittiä pitkin.

 

Rautaveden kierros

Rautaveden kierros kulkee halki Rautaveden kulttuurimaisemien Sastamalan keskustasta vanhojen kivikirkkojen seuduilta Karkkuun ja sieltä Ellivuoren kautta takaisin. 

 

Stormi-Kaltsila -reitti

Stormi-Kaltsila -reitillä hallitsevina maisemina ovat kauniit maaseutumaisemat peltoineen, metsineen ja kylineen. Maasto on Rautaveden pohjoisosia tasaisempaa, joskin Kaltsilassa kohtaa matkanvarrella myös jyrkkäreunaisia kallioita.

 

Vaununperä-Kaukola-Tyrväänkylä -reitti

Vammalan keskustan kautta kulkevan Vaununperä-Kaukola-Tyrväänkylä -reitin pohjoisosa on enimmäkseen tasaista Liekoveden, Vaunujoen ja Kokemäenjoen leimaamaa maaseutumaisemaa, ja reitin eteläosa kulkee Tyrväänkylää halkovan kylänraitin kautta.

 

Osa reiteistä löytyy myös valtakunnallisesta Lipas-palvelusta, joka tarjoaa ajantasaista tietoa Suomen julkisista liikuntapaikoista. Sieltä voi vaikka ladata reittikartan .gpx-muodossa omaan paikannussovellukseen, kuten Sports Trackeriin tai Karttaselaimeen.