Kulttuuritalo Jaatsi

Gallen-Kallelan katu 1,

Sastamala

+358 40 637 2443

paivi.maki-kerttula@sastamala.fi

Kulttuuritalo Jaatsi

Gallen-Kallelan katu 1,

Sastamala

+358 40 637 2443

paivi.maki-kerttula@sastamala.fi

Akseli Gallen-Kallelan lapsuudenkoti Jaatsi

Jaatsin päärakennusta ovat asuneet Peter Wilhelm ja Mathilda Gallén perheineen 1867-1884. P.W. Gallén hoiti nuorena miehenä kruunun nimismiehen virkaa Tyrväällä. Jäätyään leskeksi 1855 hän solmi avioliiton Mathilda Wahlroosin kanssa. Keisarillinen Senaatti nimitti Gallénin 1862 Suomen Pankin kasööriksi Poriin. Joulukuussa 1867 Gallén erosi Suomen Pankista ja perhe muutti takaisin Tyrväälle, jolloin perheen lapsista Akseli oli vajaan kolmen vuoden vanha.

Suurina nälkävuosina 1867-68 P.W. Gallén rakennutti Jaatsin tilalle kartanotyyppisen päärakennuksen. Uusi asuintalo valmistui, Akselin sanoin: ”metsän sisään lähelle Vammaskoskea, seudulle, jossa karhut vielä hiljattain olivat temmeltäneet. Uhkea korpi ympäröi taloa kolmelta puolen; neljänneltä avautui näköala järvelle.” Jaatsin päärakennus tehtiin hirsistä, mutta se näyttää kivitalolta, koska se on rapattu ulkopuolelta. Hirsien ulkopuolelle on muurattu reikätiilikerros. Tiilet tehtiin paikan päällä ja naulattiin reikien kohdalta hirsiseinään.

Jaatsin talo oli tulevalle taiteilijalle ihanteellinen kasvuympäristö. Suuret ikikuuset suojasivat pihapiiriä hyisiltä tuulilta. Eteläpuolella oli suuri puutarha, jossa varsinkin Mathilda-äiti suurena puutarhan ystävänä kasvatti jalopuita ja lukuisia omenapuita. Näkymä Liekovedelle, sen saariin ja kaislikkorantoihin sekä Vammaskosken ja Tyrvään vanhan kirkon maisemat painuivat kasvavalle Akselille lähtemättömästi mieleen.

Tietynlaista eksotiikkaa ja virikkeitä vilkkaalle pojalle tarjosivat monet ulkorakennukset, navetta, hevostalli tuoksuineen ja vilja-aitat. Gallénin veljessarjan tiedetään olleen vilkas. Kun meteli alkoi käydä isän hermoille, ajettiin pojat omaan Rottapirttiinsä peuhaamaan.

Kulttuuritalo Jaatsi toimii nykyään Sastamalan kaupungin kulttuuritalona näyttelyineen, konsertteineen ja tapahtumineen. Talossa sijaitsee myös kulttuuripalveluiden sekä Vanhan kirjallisuuden päivien toimisto.

Esittelyvideo kohteesta

Tapahtui virhe youtube videota ladattaessa

Kuvia kohteesta