Suomen kieltolaki, alkoholin salakuljetus ja salakuljettajat

Suomen kieltolaki, alkoholin salakuljetus ja salakuljettajat


FT Juha Ylimaunu kertoo runsaan kuvamateriaalin avulla ja tietokirjansa ”Pirtusota ja salakuljettajat” pohjalta Suomen kieltolain seurauksena alkaneen ”pirtusodan” kulun, päätapahtumat ja keitä olivat todelliset suursalakuljettajat.

Kieltolain aikaisessa salakuljetuksessa taloudelliset panokset olivat suuret. Autoja, aluksia ja lasteja menetettiin lähes päivittäin. Aseellisia yhteenottoja esiintyi ja myös meri otti omansa. Suomessa ei ole nähty näin suurimittaista laitonta toimintaa ennen tätä aikaa eikä sen jälkeen. Sastamalan seutu ei ollut poikkeus: alueen kautta kulki merkittävät määrät pirtua Nokian ja Tampereen suuntaan.

Kirja kumoaa monia vanhoja väitteitä kieltolakiajasta ja salakuljettajista, jotka nyt esitellään oikeilla nimillä. Yleinen väite, että salakuljettajat olivat työmiehiä, ei päde suursalakuljettajiin: heitä oli kaikista kansankerroksista. Heidän joukostaan löytyy uskomattomia ihmiskohtaloita, rikastumisia, mutta myös kaiken menetyksiä. Monen suursalakuljettajan toimintaa ei ole ennen tiedetty. Eikä kaikkien salakuljettajien toiminta päättynyt kieltolain kumoamiseen tai sotaan. Sota-aikoina eräiden taitoja tarvittiin muissa salaisissa operaatioissa. Kieltolain ajan perintö on näkynyt Suomen yhteiskunnassa näihin päiviin saakka.

Väliajalla LC Ladyjen järjestämä kahvio. Maksut käteisellä.

Järjestää: LC Sastamala/Vammala ja Sastamalan kulttuuripalvelut

Päiväys ja aika
28.02.2024
18:00 - 19:30

Tapahtumapaikka
Sylvään auditorio
Ojansuunkatu 8
Sastamala

Kartta latautuu...

Vinkkaa kaverille: