Ritajärven luonnonsuojelualue

Ritajärven luonnonsuojelualue on perustettu keväällä 2015 Pirkanmaan Ely-keskuksen rauhoituspäätöksellä. Hakijana oli Sastamalan kaupungin Elävän maaseudun osaprosessi, jolla on alueen suunnittelu-, hoito- ja ylläpitovastuu myös jatkossa.

Kooltaan 127 hehtaarin kokoinen alue sijaitsee Sastamalan keskellä, tarkemmin sanottuna Vammalan, Häijään ja Kiikoisten taajamien muodostaman kolmion ytimessä. Matkaa Vammalaan on 20 km, Tampereelle 50 km ja Poriin 75 km.

Lataa tästä itsellesi Ritajärven kartta  

Luonnonympäristöltään Ritajärven alue on pienten erämaisten metsäjärvien ja niiden laskupurojen varsien yhtenäinen ja vaihteleva elinympäristökokonaisuus. Alueella on paljon monimuotoisia elinympäristöjä, joiden puuston rakenne on luonnontilaisen kaltaista, erirakenteista ja monimuotoista. Alue on erityisen tunnettu kivikkoisuudesta ja valtavista siirtolohkareistaan. Keskeisin osa luonnonsuojelualuetta ovat Valkeajärven, Ylisen Ritajärven ja Alisen Ritajärven sekä Heinijärven länsiosan ympäristöt. Alueen eteläosassa sijaitsee myös Ritarijärvi.

Ritajärven mökkiä ei voi vuokrata, vaan se on pelkästään kaupungin yksiköiden ja esim. koulujen käytettävissä. Mökin piha-alue, nuotiopaikka, laituri ja puucee ovat aina kaikkien ulkoilijoiden käytössä. Huomaa, että puita toimitetaan vain Paavinhatun laavulle. 

Ritajärven reiteistä ainakin Valkeajärvelle pääsee usein hyvin myös talvella. Suosituimmalla ja samalla lyhimmällä Valkeajärven reitillä pysyvät auki melko hyvin ulkoilijoiden myötä. Ajankohtaisia kuulumisia kannattaa käydä katsomassa Ritajärven omalta facebook-sivulta. 

Ritajärven luonnonsuojelualue löytyy myös Retkipaikasta, jossa on myös mobiilikartta  http://retkipaikka.fi/vapaa/ritajarven-luonnonsuojelualue/

Kohteen yhteystiedot

Käyttäjien arviot kohteesta

Ritajärven luonnonsuojelualue

Voit antaa oman arviosi kohteesta klikkaamalla tähtiä.

Oma reissu

Lisää tämä kohde omaan reissuusi

Siirry Oma reissu -sivulle

Mikä ihmeen oma reissu?

Voit sivustoa selatessasi ja mielenkiintoisen kohteen löytäessäsi valita kyseisen paikan Kohteen yhteystiedot -kentästä omaan reissulistaasi.

Oma reissu -sivulta näet listalle valitsemasi kohteet luettelona, josta voit kätevästi siirtyä vielä uudelleen tarkastelemaan kohteen tietoja tai halutessasi poistaa kohteen listalta. Lisäksi näet valitsemasi kohteet kartalla sekä muokattavana reittiohje-listana.