Sastamala

Sastamala on Länsi-Suomessa Pirkanmaalla sijaitseva noin 24 600 asukkaan kaupunki. Sastamala on vireä maalaispaikkakunta, jossa on monenlaista nähtävää ja koettavaa myös matkailijalle. Täällä sijaitsee muun muassa valtakunnallinen suomalaisen kirjan museo Pukstaavi, kirjailija Mauri Kunnaksen piirroshahmojen pohjalta syntynyt Herra Hakkaraisen talo sekä Tyrvään Pyhän Olavin kirkko, jossa historia ja Kuutti Lavosen ja Osmo Rauhalan nykytaide kohtaavat vaikuttavalla tavalla.

Tammikuussa 2013 Suomen kirjapääkaupungiksi julistautuneen Sastamalan kirjallisen kulttuurin juuret ovat vahvat: täällä aloitettiin muun muassa suomen ensimmäisen paikallislehden, Tyrvään Sanomien, julkaiseminen vuonna 1894. Sastamalan seudulla ovat varttuneet muun muassa taiteilijat Akseli Gallen-Kallela, Rudolf Koivu ja Pekka Vuori. Nykykirjailijoista täällä asuvat Pirjo Tuominen, Jukka-Pekka Palviainen, Sami Parkkinen ja Marko Vesterbacka sekä Tatu ja Patu -kirjoista tunnetuiksi tulleet Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Myös Mauri Kunnas on Sastamalasta kotoisin. Itse asiassa Kunnaksen Tassula-kirjojen kaupunki mukailee Sastamalan keskustaa, Koiramäki-kirjojen miljöö sijaitsee Sastamalan naapurikunnassa Punkalaitumella ja Herra Hakkaraisen kotiin voi tutustua hahmon mukaan nimetyssä, Sastamalan keskustassa sijaitsevassa talossa.

Kulttuurikaupungin lisäksi Sastamalan seutu tunnetaan urheilusta ja yrittäjyydestä. Paikkakunnan oma lentopallojoukkue Valepa on hallitseva suomenmestari ja Sastamalan seudulla on työssäkäyvien määrään suhteutettuna enemmän yrittäjiä kuin missään muualla Suomessa. Täällä sijaitsee myös Ellivuori, yksi Suomen eteläisimmistä laskettelukeskuksista, ja palkittu 36-reikäinen golfkeskus Lakeside Golf. Sveitsiläisen juustomestari Peter Dörigin juustot valmistuvat Sastamalassa, ja kaupungista lähtee maailmalle vuosittain laadukkaita sairaalakalusteita, ambulanssien siirto- ja kuljetusvälineitä sekä tuhansia palloventtiileitä. Moni matkailija haluaa mukaansa paikallisia käsitöitä: käsintehdyn nahkalompakon, paidan, kirjakorun, olkipukin tai laukun.

Sastamalassa voi yöpyä hotellissa tai jossakin lukuisista maatilamatkailutiloista. Monet alueen matkailutiloista tarjoavat majoituspalveluiden lisäksi maukasta lähiruokaa, esimerkiksi kutunjuustoa tai paikallisia luomuherkkuja. Erikseen sovittaessa osa tiloista järjestää matkailijalle tutustumisen myös esimerkiksi mustikkametsään tai avantouintiin.

Tervetuloa vieraaksemme yksin tai seurueen kanssa – teemme parhaamme, jotta viihdytte!

Sastamala

  • perustettu 1.1.2009
  • asukasluku n. 25 000
  • pinta-ala 1388 km2
  • Hyvät kulkuyhteydet. Valtatiet 11 ja 12 sekä rautatie mahdollistavat helpon kulkemisen esimerkiksi Poriin, Turkuun ja Tampereelle, jonne ajaa alle tunnissa. Tampere-Pirkkalan lentoasemalle noin 50 km.
  • Kotisivut: www.sastamalankaupunki.fi