Kiikoinen

Kiikoisten kunta liittyi osaksi Sastamalaa vuoden 2013 alussa. Kiikoisilla on edelleen vahva paikallisidentiteetti, johon kuuluu muun muassa vuosittain kesä-heinäkuun vaihteessa järjestettävä koko perheen kansanmusiikki- ja kansantanssitapahtuma Kiikoisten Purpurit (www.kiikoistenpurpurit.fi). Yksi osa Kiikoisten purpuriperinnettä tervehtii matkailijaa Tervahaudan Purpuripuistossa läpi vuoden. Kuvanveistäjä Pertti Mäkisen tekemästä taideteoksesta Rakastunut viulu ja mahdoliini on tullut alueen persoonallinen maamerkki.

Purpurien lisäksi kesän vetonauloja Kiikoisissa ovat idyllinen Kiikoisten kesäteatteri sekä Myllymäen torpparimuseo. Matkailijan kannattaa tutustua myös kirkkopihassa sijaitsevaan Esinemuseoon, Kiikoisten kirkkoon ja hyvin hoidettuun kirkonmäkeen sekä uuteen rantasaunaan Rajalahden virkistysalueella Kiikoisjärven rannalla. Unohtaa ei myöskään sovi idyllistä Jaaran sireenikylää, jota alkukesällä kukkivat syreenit hienosti värittävät.

Kiikoislaiset yritykset palvelevat mielellään myös matkailijoita. Tree Farm Sirola (www.treefarm.fi) järjestää erilaisia metsä- ja luontoretkiä sekä myy erilaisia puutuotteita, Marjaana Särösalo (www.marjaanasarosalo.fi)  on valmistanut erilaisia taidekäsitöitä jo yli 30 vuoden ajan, kierrätyslasin käsittelyyn erikoistuneessa Lasistudio Jan Torstensson Oy:ssa (www.lasistudio.fi) voi tutustua lasinpuhallukseen ja WanhaJaarassa (www.wanhajaara.fi) nauttia saunan lämmöstä tai järjestää perhejuhlat. Kiikoisissa sijaitsee myös puutarhatuotteita myyvä sekä mökkimajoitusta järjestävä Murajan tila mökkirantoineen (www.murajantila.blogspot.com).

Kiikoisten alue on tullut monelle tutuksi valtatien 11 ja kantatien 44 risteysalueella sijaitsevasta Kiikoisten ABC -liikennemyymälästä (www.abcasemat.fi/fi/asemat/abc-kiikoinen-660847385). ABC:eeltä voi aloittaa tutustumisen muun muassa Kiikoisten purpuriperinteeseen tai lähteä patikoimaan muutaman kilometrin päässä sijaitsevalle Kuasman Kiäppi -patikkareitille (www.visitsastamala.fi/kuasman-kiappi-patikkareitti). ABC:n välittömässä läheisyydessä sijaitsee myös Kiikoisten tori esiintymislavoineen ja torikojuineen. Toripäivä on yleensä perjantai-iltapäivisin huhtikuulta lokakuulle saakka.

Hyvien tieyhteyksien varrella sijaitseva Kiikoisten kaupunginosa tarjoaa paljon harrastusmahdollisuuksia maaseudun väljyydessä asumista rakastaville. Kattava valokuituverkko varmistaa nopeat ja toimintavarmat tietoliikenneyhteydet myös etätöitä tekeville. Toukolan koulu liikuntasaleineen ja urheilukenttineen on kovassa käytössä myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Sinäkin olet tervetullut viihtymään Kiikoisissa ja nauttimaan Kiikoisten vahvasta paikallisidentiteetistä!

KIIKOINEN

Kiikoisissa sijaitseva Jaaran kylä sijoittuu kalaisan Jaaranjoen rantamille. Seudulla on ollut asutusta jo kivikaudella n. 2000 vuotta eKr. Nimi Jaara (Oinas) on alkukantainen yhteiskunta- ja uskontomuotoinen nimi. Entisajan käsityöläisten kylä on säilyttänyt kylämäisen asutuksen vanhoine puutaloineen. Raittia reunustavat sireenit ovat antaneet kylälle lisänimen ’Sireenikylä’. Kylä elää vireästi nykyajassa. On tapahtumia ja talkoita yhteisen asian hyväksi, jotka lähentävät kyläläisiä ja kesäasukkaita ja luovat yhteishenkeä.