Kiikoinen

Kiikoisten kunta liittyi osaksi Sastamalaa vuoden 2013 alussa. Kiikoisilla on edelleen vahva paikallisidentiteetti, johon kuuluu muun muassa heinäkuussa jo 44. kerran järjestettävä koko perheen kansanmusiikki- ja kansantanssitapahtuma Kiikoisten Purpurit. Yksi osa Kiikoisten purpuriperinnettä tervehtii matkailijaa Tervahaudan Purpuripuistossa läpi vuoden. Kuvanveistäjä Pertti Mäkisen tekemästä taideteoksesta Rakastunut viulu ja mahdoliini on tullut alueen persoonallinen maamerkki.

Purpurien lisäksi kesän vetonauloja Kiikoisissa ovat idyllinen Kiikoisten kesäteatteri sekä Myllymäen torpparimuseo. Matkailijan kannattaa tutustua myös kirkkopihassa sijaitsevaan Esinemuseoon, Kiikoisten kirkkoon ja hyvin hoidettuun kirkonmäkeen sekä Rajalahden virkistysalueeseen Kiikoisjärven rannalla. Unohtaa ei myöskään sovi idyllistä Jaaran sireenikylää, jota elävöitetään parhaillaan Jaaran raitti -hankkeella.

Kiikoislaiset yritykset palvelevat mielellään myös matkailijoita. Tree Farm Sirola järjestää erilaisia metsä- ja luontoretkiä, Marjaana Särösalo on valmistanut erilaisia taidekäsitöitä jo 25 vuoden ajan, Lasistudio Jan Torstensson Oy:ssa voi tutustua lasinpuhallukseen ja WanhaJaarassa nauttia saunan lämmöstä tai järjestää perhejuhlat. Kiikoisissa sijaitsee myös muun muassa luu- ja sarvimateriaaleista aterimia ja koruja valmistava Hopealuu, Kukka- ja lahjatalo Kultalyhty sekä Murajan tila ja mökkiranta.

Kiikoisten alue on tullut monelle tutuksi valtatien 11 ja kantatien 44 risteysalueella sijaitsevasta Kiikoisten ABC -liikennemyymälästä. ABC:eeltä voi aloittaa tutustumisen muun muassa Kiikoisten purpuriperinteeseen tai lähteä patikoimaan muutaman kilometrin päässä sijaitsevalle Kuasman Kiäppi -patikkareitille. Tulevaisuudessa paikallista elämää voi seurata ja paikalisia tuotteita hankkia myös alueelle rakennettavalta torialueelta.

KIIKOINEN

Kiikoisissa sijaitseva Jaaran kylä sijoittuu kalaisan Jaaranjoen rantamille. Seudulla on ollut asutusta jo kivikaudella n. 2000 vuotta eKr. Nimi Jaara (Oinas) on alkukantainen yhteiskunta- ja uskontomuotoinen nimi. Entisajan käsityöläisten kylä on säilyttänyt kylämäisen asutuksen vanhoine puutaloineen. Raittia reunustavat sireenit ovat antaneet kylälle lisänimen ’Sireenikylä’. Kylä elää vireästi nykyajassa. On tapahtumia ja talkoita yhteisen asian hyväksi, jotka lähentävät kyläläisiä ja kesäasukkaita ja luovat yhteishenkeä.